woman, girl, eye-590490.jpg

Kuinka toimia kun vaimo on tottelematon, eikä anna seksiä – keskustelu islamilaista lakia lukeneen juristin kanssa: osa 1

Tämän kirjoituksen tarkoitus on tuoda esille, miten eri tavalla ihmiset saattavat toisissa kulttuureissa ajatella. Se on kuitenkin vain kahden ihmisen keskustelu.

Tasapainon vuoksi pari asiaa kannattaa lukiessa pitää mielessä:

  • Raamatusta löytyy hyvin vastaavia sitaatteja kuin Koraanista esitetään.
  • Naiset kokevat tilastollisesti jopa enemmän väkivaltaa maissa, joissa islam ei ole valtauskonto.

Nämä tulevat esille myös keskustelussa.

Otsikon kysymys ei kuulosta omaan korvaan ihan jokapäiväiseltä, mutta kaikissa arabimaissa se ei ole täysin poikkeuksellinen. Se esitetään esimerkiksi Islamweb-sivustolla, joka on Qatarin uskonnollisten asioiden ministeriön ylläpitämä ja edustaa maltillista tulkintaa islamista (tässä sitä kysytään englanniksi). Kysytään siis kuinka toimia, jos nainen ei miehen käskystä tule sänkyyn.

Vastauksessa todetaan, että jos nainen ilman hyvää syytä, kuten sairautta, kieltäytyy tottelemasta miestään, silloin häntä on syytä pitää tottelemattomana. Seuraavaksi siteerataan Koraania:

Miehet olkoot naisten esimiehiä, koska Jumala on asettanut heidät näihin nähden korkeampaan asemaan, ja myöskin niiden suoritusten tähden, joita miesten on omaisuudestaan naisten hyväksi tehtävä. Hyveelliset naiset ovat alistuvaisia ja vaalivat huolellisesti, kätkössä, kaikkea sitä, minkä Jumala on kätköön tarkoittanut. Mitä niihin tulee, joiden puolelta kohtaatte uppiniskaisuutta, niin varoittakaa heitä, erottakaa heidät vuoteestanne ja kurittakaa heitä, mutta jos he silloin tottelevat teitä, niin älkää etsikö riitaa heidän kanssaan. Katso, Jumala on ylevä ja suuri.

Käytetty käännös löytyy täältä, kohta 34.

Ne, jotka haluavat tutustua Koraaniin, löytävät myös Jaakko Hämeen-Anttilan suomennoksen kirjakaupoista ja kirjastoista. En ole Koraanin enkä klassisen arabian asiantuntija, mutta tässä jutussa puhutaan lyömisestä eikä kurittamisesta kuten käännöksessä, koska Koraanissa käytetty sana (ضرب) tarkoittaa varsin selvästi lyömistä tai iskemistä.

Kysyin ystäväni mielipidettä uskonoppineen vastaukseen (fatwaan). Ystäväni on syyrialainen ja edelleen Syyriassa asuva lakimies, joka on lukenut myös islamilaista lakia. Julkaisen keskustelumme hänen luvallaan.

Minä: Mitä mieltä olet kysymyksestä ja uskonoppineen vastauksesta?

Juristi: Avioliitto on sopimus, hieman kuten sopimus työnantajan kanssa. Se allekirjoitetaan ja siihen sisältyy oikeuksia ja velvollisuuksia. Jos esimerkiksi tulet myöhässä töihin, työnantaja voi rangaista sinua. Tähän sopimukseen kuuluu kuitenkin myös rakkautta ja anteeksiantoa. Työnantaja voi rangaista sinua, mutta ei käytä oikeuttaan, jos mukana on kunnioitusta ja rakkautta, ja jos hän uskoo, että voit muuttaa tapojasi. Sama pätee avioliitossa. Mies voi ottaa myös eron tässä tilanteessa. Koraanissa sanotaan: ”Älkää unohtako hyvyyttä välillänne.” Joten jos olette 10 vuotta naimisissa ja vaimo ei kerran kuuntele sinua, olisi väärin käyttää oikeuttasi tässä. Sinulla on oikeuksia, mutta älä ole julma.

Minä: Rakkaus on tietenkin tärkeää, ja avioliittoon sisältyy paljon velvollisuuksia. Yleensäkin lait sisältävät paljon asioita jotka ovat hieman ristiriidassa keskenään, siis ei vain islamilainen laki. Paljon asioita pitää ottaa huomioon. Mutta tässä fatwassa vastattiin kuinka toimia, kun tottelematon vaimo ei anna miehelleen seksiä. Ajatteletko siis, että mies voi lyödä naista tässä tilanteessa, jos on jo käyttänyt muut keinot saadakseen hänet tottelemaan?

Juristi: Ensin tulisi neuvoa naista tottelemaan, ja jos se ei auta, voi naista lyödä hyvin kevyesti. Nyt tietenkin mietit, miten voi lyödä hyvin kevyesti. Sitä on hieman vaikea selittää, mutta me sanomme: ”lyödä nenäliinalla”. Se tarkoittaa, että olen vihainen sinun käytöksestäsi. Se ei tarkoita, että haluan vahingoittaa sinua. Islamilainen avioliitto on sopimuksena kovin erilainen kuin teidän kulttuurissanne. Islamissa avioliitossa ei ole samalla tavalla tasa-arvoa. Miehen kuuluu maksaa naiselle avioon astuttaessa ja koko naisen elämän ajan. Naisen taas tulisi hyväksyä, että hän antaa miehelle seksiä. Molemmat siis tietävät, että jos nainen ei halua seksiä, hän voi pyytää eroa, mutta ei voi jatkaa avioliittoa näin. Muistutan taas, että kysymys on kuitenkin myös rakkaudesta eikä vain oikeuksista. Pidät tietenkin tätä kaikkea kovin outona.

Minä: En oikeastaan pidä sitä kovin outona, näinhän asiat olivat monissa maissa, kun mennään ajassa hieman taaksepäin. Mutta takaisin aiheeseen: Jos lyöt toista ihmistä, yleensä motiivi on saada toinen tottelemaan sinua, tästä syystä monet Suomessakin pahoinpitelevät vaimojaan. Heillä on mielestään oikeus tehdä niin. Ja samat ihmiset sanovat, että eivät lyöneet kovaa, ainoastaan vähän. Suurin osa ihmisistä ei pahoinpitele vaimojaan, mutta osa pahoinpitelee. Onko mielestäsi hyvä idea antaa heille laillinen oikeus lyödä ”ihan vähän”?

Juristi: Voit ajatella asiaa näin: Jos suostut sopimukseen toisen ihmisen kanssa, silloin suostut näihin sääntöihin, ja jos et noudata niitä, on vastapuolella oikeus käyttää voimaa saadakseen sinut kunnioittamaan sopimusta. Astuessaan avioon molemmat siis hyväksyvät tämän.

Minä: Mutta eikö tämä sopimus ole ainoa realistinen tapa, jos haluaa muuttaa pois kotoa? Hänellä ei taida olla vaihtoehtoja. Koko yhteiskunta toimii niin. Etkö itsekin joskus sanonut niin? (Huomautus: Arabikulttuurissa ei ole yleisesti sosiaalisesti hyväksyttyä, että nainen muuttaa asumaan yksin, vaikka poikkeuksiakin toki on.)

Juristi: Kyllä, tämä on ainut tapa, jos haluat olla toisen ihmisen kanssa. Naisen kohtelusta vielä: Voit tietenkin lukea yhden kohdan jossa puhutaan naisen lyömisestä, mutta sinun pitäisi lukea myös yli kymmenen kohtaa, joissa kehotetaan olemaan lyömättä naista, ottamaan heidät huomioon ja rakastamaan heitä. Ne kaikki pitäisi laskea mukaan ja ymmärtää, ei vain yhtä kohtaa.

Minä: Noissa kohdissa ei kuitenkaan sanota suoraan olemaan lyömättä naista, ja se on mielestäni oleellista. Hyvän tekeminen ei kumoa väkivaltaa. Kun sanotaan paljon, ainoastaan jotkut asiat ovat vahingollisia, ja se mistä kysyin, oli juuri tämä uskonoppineen antama fatwa. Se annettiin ohjeeksi ihmiselle, joka ei ollut aiheen asiantuntija, muuten hän tuskin olisi kysynyt. Jos itse allekirjoitat jonkun sopimuksen, yksityiskohdat ovat tärkeitä, koska juuri niitä voidaan käyttää sinua vastaan. Ja kuten sanoin, avioliitto on myös tällainen sopimus. Pahoittelut, tämä on todella raskas aihe.

Juristi: Olet oikeassa, tämä on varsin vakava ja raskas aihe. Puhun kyllä kenen tahansa kanssa Koraanista, mutta en voi vain sanoa, että se ei ole oikeassa. Minun arvojeni lähtökohta on Koraani, ei esimerkiksi YK:n ihmisoikeuksien julistus. En tiedä, kuinka hyvin onnistun selittämään sitä.

Minä: Selität varmasti ihan hyvin. On silti edelleen asioita, joihin en ole saanut selkoa. Muistan sinun joskus sanoneen, että jos se olisi sinusta kiinni, tuomitsisit vaimojaan pahoinpitelevät miehet vankilaan loppuiäkseen. Eikö tämä päde, jos vaimo on ollut tottelematon? Mielestäni tässä on suuri ongelma, koska pahoinpitelijä varmasti on aina sitä mieltä, että vaimo ei tottele.

Juristi: Kuten sanoin, lyömisen tarkoitus ei ole vahingoittaa, vaan tuoda esille, että en ole tyytyväinen käytökseesi. Vahingoittaminen tai satuttaminen ei ole sallittua. Ja kyllä, vihaan miehiä jotka lyövät naisiaan, ja jos olisin tuomari tai vaikuttavassa asemassa, olisi tavoitteeni saada heidät vankilaan loppuiäkseen. Valitettavasti olen vain yksi pieni juristi.

Artikkeli jatkuu osassa 2.

guest
0 Kommenttia
Inline-kommentit
Katso kaikki kommentit